Dileme, teški izbori i odluke

Svima se u nekom trenutku desilo da se našao u nekoj dilemi i pred teškim izborom. “Da li ostati u vezi ili raskinuti? Da li pristati na operaciju ili ne? Da li otići u inostranstvo ili ostati ovdje?” 

Kada se nađemo u ovakvim situacijama, naš mozak često ode u “preobrađivanje” ili “overdrive”. Problem je što može proći više dana, sedmica ili mjeseci dok ne donesemo odluku, dok u međuvremenu ostajemo u psihološkoj magli pokušavajući odgonetnuti šta je najbolja opcija, time dodajući stres i anksioznost u život. Russ Harris (Harris, R., 2020) je opisao kako ACT terapija može pomoći.

1.prihvatanje

Ukoliko si danas u dilemi i teška odluka je pred tobom – zasigurno je nećeš riješiti u naredna 24 sata. Možeš li napraviti prostor za ovu realnost? Borba će samo pogoršati stvari.

2. analiza dobiti i štete

Opšte poznata metoda procjene koristi i štete nekada može mnogo pomoći. Napravi listu dobiti i štete za svaku opciju. Ukoliko već jesi i nije pomogla – to je u redu, barem si pokušao/la. Ali, ukoliko si uradio/la polovično ili u “svojoj glavi”, definitivno probaj zapisati.

3. ne odlučiti se nije opcija

Koja god da je dilema u pitanju, prepoznaj da već činiš izbor. Dok god ne daš otkaz, odlučuješ ostati na tom poslu…

4. koji izbor praviš danas?

Prepoznaj da nema savršenog rješenja (da ima, dilema ne bi postojala na prvom mjestu). Zatim, registruj čime ćeš se voditi svaki dan. Primjera, u naredna 24 sata biram da ostanem na ovom poslu, ili u ovom braku. Ukoliko ti se 24 sata čini predugo, pravi izbore na 12 ili 6 sati.

5. kakva osoba želiš biti?

Nastavno na 4.korak, koja ponašanja želiš demonstrirati u naredna 24, 12 ili 6 sati? Koje vrijednosti želiš živjeti u tom području života gdje postoji dilema? Primjera, ukoliko ostaješ u braku još jedan dan, kakav partner želiš da budeš taj dan? Ukoliko ostaješ na poslu, kakav zaposlenih i kolega želiš?

6. odvoji vrijeme za reflektovanje

Sagledaj situaciju sa punom svjesnošću. Najbolje je da to uradiš tako što češ proći kroz listu dobiti i štete i provjeriti da li se nešto promijenilo od posljednjeg puta. Takođe, možeš probati zamisliti kakav bi život bio kada bi krenuo/la jednim putem, ili kada bi krenuo drugim.  

7. imenuj priču

Tokom dana, um će pokušati da te uvuče u priču oko koje je dilema opet i iznova. Ali, da je to zapravo korisno, već bi riješio/la dilemu. Zato, vježbaj imenovanje priče oko dileme – “Aha, evo je opet ostati ili otići priča”. Zatim vrati pažnju i fokusiraj se na aktivnosti koje si odabrao/la za taj dan.

8. vježbaj samosaosjećanje

Razgovaraj sa sobom kao što bi sa bliskim prijateljem koji prolazi kroz patnju. Podsjeti sebe da situacija teška i da si ljudsko biće, a ne kompjuter koji će iskodirati tačne odgovore.

Piše,

Maja Zelić, MA psihologije i RE&KBT terapeutkinja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *